Tuesday, July 13, 2010

Udang Kara air tawar







Salam ceria sihat kaya bahagia,




Peluang menjadikan keunikan dan keindahan ‘LOBSTER’, sebagai pengisi ruang dan masa yang amat menguntungkan

Projek Penternakan dan Pembiakan Udang kara Air Tawar:-

• Merupakan satu industri ternakan baru & mempunyai potensi amat baik.
• Lobster air tawar mudah diternak disamping permintaan dan pasaran yang luas.
• Lobster merupakan hidangan eksotik, rendah kolesterol dan tinggi protein.
• Penternakan dalam bekas plastik, kolam simen/kenves atau aquarium(Hiasan).
• Dalam/luar rumah sendiri atau bangunan kedai.
• Dengan mengunakan air paip yang ditakung semalaman(dirawat).

Peralatan Yang Mudah Dan Murah, sebagaimana penyediaan memelihara ikan dalam akuarium.
BAGAIMANA DENGAN KEUNTUNGAN!!!..

• 1 ekor induk betina udang kara (Lopster) boleh bertelur dari 50 hingga 1500 biji telur.
• Induk betina boleh bertelur tiga kali setahun.
• Penternakan udang kara air tawar boleh membesar dalam lingkungan 8 inci hingga 14 inci.
• 1 ekor udang kara air tawar mempunyai berat dari 75gram
hingga 250 gram.

Berkenalan dengan Udang kara Air tawar.

• Rupa bentuk serupa dengan udang kara laut.
• Bezanya ia mudah di pelihara.
• Udang kara air tawar memiliki dua bahagian iaitu Kepala dan Badan, cengkerang yang menutup kepala udang tersebut berfungsi untuk melindungi organ tubuh seperti otak, insang, hati dan tepi organ.
• Udang kara merupakan spesies yang tidak memiliki tulang dalam.
• Permukaan tubuh dan organ luarnya diliputi dengan cangkerang
• Sepasang antena yang berperanan untuk merasa dan meraba makanan dan keadaan sekitar.
• Sepasang antena yang berfungsi untuk menghidu sebelum mengambil makanan.
• Sepasang penyepit yang lebar dengan ukuran lebih panjang dibandingkan dengan ruang dasar penyepitnya.
• Enam ruas badan (abdomen) agak menipis dengan lebar badan rata-rata hampir sama dengan kepala.
• Satu ekor tengah yang pipih sedikit lebar dan dilengkapi duri-duri halus yang terletak di semua bahagian tepi ekor serta dua pasang ekor tepi yang pipih.
• Enam pasang kaki berperanan ketika renang.
• Induk betina yang sedang bertelur, kaki renang memiliki rangsangan untuk bergerak bagi meningkatkan oksigen terlarut disekitarnya sehingga keperluan oksigen telur dan larva dipenuhi.
• Kaki renang digunakan untuk membersihkan telor dan larva dari kekotoran.
• Empat pasang kaki untuk berjalan.
• Jantina udang kara dapat dilihat melalui perbezaan pada bahagian kaki dan ukuran sepit.
• Udang kara jantan memiliki sepit lebih besar dari induk betina.
• Kecerahan warna kulit dan warna pada hujung sepit dapat membezakan jantan dan betina.

KAMI MENAWARKAN PELUANG USAHASAMA DENGAN KAEDAH SISTEM PAWAH BERKELUMPOK, DENGAN KADAR PULANGAN +- 100% SETAHUN

32 comments:

  1. salam saudara,

    sy berminat untuk menceburi bidang ini.
    Boleh berikan maklumat lanjut mengenai bidang ni?

    Klu tidak menjadi keberatan boleh hantarkn ke e-mail ni. mohd.ared@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Saya juga berminat dalam menyertai kursus menternak udang ni secara kecil-kecilan, sila email zarro1969@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  3. Saya juga berminat dalam menyertai kursus menternak udang ni secara kecil-kecilan, sila email zarro1969@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  4. Saya juga berminat dalam menyertai kursus menternak udang ni secara kecil-kecilan, sila email zarro1969@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  5. Saya juga berminat dalam menyertai kursus menternak udang ni secara kecil-kecilan, sila email zarro1969@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  6. as salam tuan, saya berminat untuk menceburi penternakan udang kara air tawar. bagaimana cara untuk bermula seperti kursus dan sebagainya. boleh kah tuan email maklumat lanjut ke aro7733@yahoo.com terima kasih

    ReplyDelete
  7. Salam.
    Bagaimana cara untuk menyertai kursus udang kara ini. sila email maklumat lanjut ke email symhetfield@yahoo.com. Diharap Blog tuan menjadi lebih informative.

    ReplyDelete
  8. salam,
    kalau niat tuan bersungguh ingin membantu saudara seagama, sila email saya di th3on3w1@gmail.com

    ReplyDelete
  9. saya berminat. emailkan detail ke saya.

    ibnu_baher_10@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  10. saya berminat dan ingin mendapat makulumat lanjut,

    e-mail saya : zapeie70@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. email detail mengenai sistem pawah yg dibuat fiq_lobster@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. email detail ke araiz997@gmail.com

    ReplyDelete
  13. berminat utk menternak lobster air tawar? layari http://redclawlobster.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Salam, saya berminat untuk menceburi menternak udang kara. email saya s_sazlina@yahoo.com. T.Kasih

    ReplyDelete
  15. Saya juga berminat dalam menyertai kursus menternak udang ni secara kecil-kecilan, sila email mohdrizal.dafc@gmail.com.

    ReplyDelete
  16. salam..
    saya berminat untuk mengetahui tentang udang kara yang dipelihara dalam aquarium..
    sila email sulizalatif@gmail.com
    tq so much..

    ReplyDelete
  17. Macam mana nak kenal baka jantan dan betina ?

    ReplyDelete
  18. salam , bole tak berikan saya penerangan yang lebih lanjut kerana sekarang saya sudah ada sepasang udang kara ini . tapi ia susah untuk menetas . apakah tindakan selanjutnya yang perlu saya buat . sila email kan kepada e-mail airfannudin@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. As Salam ,
    Sila email kan butiran lanjut kepada saya di : - noreleynaumar@yahoo.com .Saya berminat utk menyertai peluang ini .

    ReplyDelete
  20. Saya juga berminat dalam menyertai kursus menternak udang ni secara kecil-kecilan, sila email 

    ReplyDelete
  21. Saya juga berminat dalam menyertai kursus menternak udang ni secara kecil-kecilan, sila email mohdazmanahmad@gmail.com

    ReplyDelete
  22. saya baru beli seekor udang ni dan memelihara dia dalam akuarium.. tapi ada orang ckp yang dia kena ada air penuh dalam akuarium tu dan ada pula yang cakap kena kurangkan sebab dia kena hidup dalam darat dengan air... mcm mane ni? saya pun keliru sangat ni.. dan apakah makanan yang sesuai untuk dia.. sebab saya letak anak ikan.. dia x makan pun..tolong bantu saya.. kesian udang saya ni..

    ReplyDelete
  23. Bro arivalagan: Sy cuba apa yg mampu. Paras air cukup pd 6 inci atau 150mm. Letak saja ikan gupy dalam akuarium tu. Bole beri jagung tapi jangan banyak sebagai makanan tambahan. Jika nak cepat besar bg mkn ikan gupy atau udang.. Pasikan cukup oksigen. Jika oksigen sikip pun boleh hidup tapi lambat membesar... Letakkan paip pvc yg sesuai dgn sais LAT.. Sekian. Harap dapat membantu.. Jika ada sebarang pertanyaan dan maklumat yg hendak dikongsikan bersam boleh email sy di lobstermelaka@gmail.com

    ReplyDelete
  24. saya juga berminta boleh tak encik emailkan maklumat lanjut.
    email:mirulr66@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Saya amat berminat untuk mengikuti kursus ternakan udang kara ini, harap boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut. Terima kasih. Azhar, 0125740192, m.azharbyg@gmail.com.

    ReplyDelete
  26. Saya berminat untuk menyertai sistem pawah ini. Boleh beriyahu bagaimana caranya.
    aidil
    ai_apex@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. juga boleh hubungi saya harga paling rendah gila2 Pm saya di facebook Deeain8877@yahoo.com.my, jumpa anda di sanaaa...

    ReplyDelete
  28. saya juga berminat dan ingin tahu lebih lanjut lagi. harap dpt hubungi saya di muizsarkawi@gmail.com

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. saya juga berminat dan ingin tahu lebih lanjut lagi. harap dpt hubungi saya di muizsarkawi@gmail.com

    ReplyDelete
  31. berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut berkaitan penternakan LAT. mohon emailkan ke banchik_62@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. Sy brminat utk mndptkn bekalan redclaw yg matang utk dijual.Sila sms atau call 010-4291290

    ReplyDelete